Parchetul General a clasat dosarul OUG 13

Procurorii Parchetului General au dispus clasarea dosarului privind adoptarea de către Guvern a Ordonanţei 13, referitoare la modificarea Codurilor penale. Acest demers reprezintă, practic, o palmă dată DNA-ului.  

Dosarul privind Ordonanței de urgență nr. 13 a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) după ce Direcția Națională Anticorupție și-a declinat competența, în luna februarie a acustui an. Atunci, procurorii DNA au dispus disjungerea și declinarea la Parchetul General pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizare a infractorului, prezentare cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României, sustragerea sau distrugerea de probe și înscrisuri și fals intelectual. Decizia declinării cauzei a fost luată în perioada în care judecătorii Curții Constituționale decideau dacă există un conflict juridic între DNA şi Guvern. Tudorel Toader, ministrul justiției, consideră că decizia este una normală, chiar dacă vine destul de târziu.

Cauza viza posibile infracţiuni comise în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă 13, dată de Guvernul Grindeanu, în seara zilei de 31 ianuarie, prin care se erau modificate codurile penale, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu. Reacția opiniei publice, din acel moment,  a fost una  amplă și de lungă durată. Sute de mii de români au ieșit în stradă după adoptarea  Ordonanța 13, iar protestele s-au ținut lanț, în toată țara, mai bine de două săptămâni. Următorul pas a fost abrogarea  OUG 13, câteva zile mai târziu, prin OUG 14, premierul în exercițiu, Sorin Grindeanu, susținând atunci că ministrul Justiției este responsabil de confuziile și distorsiunile referitoare la efectele acesteia. În urma acestor evenimente, Florin Iordache, supranumit și ”ministrul altă întrebare” a demisionat din funcția de ministru al Justiției, pe care o ocupa de numai o lună.

Redactor: Daniel Albu