Papa Francisc, îndurerat de noul statut al Hagiei Sofia

Suveranul Pontif și-a exprimat profunda durere cu privire la reconvertirea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul.

Papa Francisc a mărturisit că este rănit de decizia Turciei în fața credincioșilor adunați la slujba din Piața Sf. Petru din Vatican pentru a celebra Duminica Mării.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că primele rugăciuni la Sfânta Sofia vor fi oficiate pe data de 24 iulie. Catedrala a fost transformată în moschee în urma hotărârii judecătorești a Consiliului de Stat al Turciei.

Cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a anulat vineri o decizie guvernamentală din 1934 care conferea monumentului Sfânta Sofia din Istanbul statutul de muzeu.

O serie de credincioși musulmani s-au rugat vineri în afara Hagiei Sofia din Istanbul, sărbătorind aprobarea instanței din această țară de a converti situl Patrimoniului Mondial UNESCO într-o moschee.

Consiliul Mondial al Bisericilor i-a cerut lui Erdogan să-și schimbe decizia, în timp ce Patriarhul Bartolomeu I, liderul spiritual al creștinilor ortodocși a numit acțiunea dezamăgitoare.

Redactor: Mihaela Țânțaru