Pâinea nu se va mai vinde la orice colţ de stradă

Aşa cum era de aşteptat, constănţenii sunt încântaţi de reducerea preţului la pâine.  Nici măcar faptul că aceasta va fi comercializată doar în brutării şi în hipermarketuri nu îi deranjează. Pentru că, spun oamenii, în acest fel va exista un control mai bun asupra condiţiilor de igienă.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat cu ceva timp în urma ca reducerea TVA la panificatie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat şi va combate evaziunea fiscala. De aceeaşi părere sunt şi producătorii, care aşteaptă cu sufletul la gură, aplicarea măsurii de reducere a TVA.

Scaderea TVA-ului la acest produs cu 15 procente s-ar putea aplica din toamnă. Asta înseamnă, la un calcul simplu, că vom plăti pentru o pâine care acum costă 1 lei cu peste 10 bani mai puţin.  Dar reducerea se aplică doar la acest produs. Asa nu înseamnă că ne vom bucura şi de alte plăcinte colaci sau alte specialităţi de panificaţie la preţuri mai mici. Conform statisticilor, lunar un roman consuma câte 37 de pâini de un leu. La nivel european consumul de paine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, in timp ce in Romania este de 23 de kilograme, diferenta fiind “evaziune fiscala”.

Reporter: Paula Moroi ; Imagine: Victor Nita