Pădurile, sub securea încălzirii globale

Suprafețe însemnate din pădurile Terrei sunt mistuite de incendii. Flăcările distrugătoare sunt favorizate de încălzirea globală. Studiile întreprinse de cercetători aduc lămuriri cu privire la efectele asupra fondului forestier declanșate de schimbările climatice.

Zeci de mii de hectare de pădure sunt transformate în cenușă datorită incendiilor majore, care au afectat teritorii întinse din suprafața Globului. Administrarea precară a fondului forestier sau construcția de imobile în perimetrul adiacent acestuia contribuie la diminuarea întinderilor de păduri. Principalul factor nociv pentru plămânul verde al Terrei rămâne încălzirea globală. Schimbările climatice, manifestate prin temperaturi ridicate, secetă și vânt, produc condiții propice pentru apariția incendiilor. Transformările climatice schimbă înfățișarea Globului, aerul mai uscat și mai fierbinte generând ecosisteme adaptate prezenței mai reduse a precipitațiilor. Arbori și arbuști iubitori de umiditate dispar, devenind biomasă uscată care favorizează aprinderea focului. Această vegetație este înlocuită cu plante corespunzătoare condițiilor mai aride de mediu. Se dezvoltă, astfel, rozmarinul, cimbrul, lavanda sălbatică, care sunt, în general, mai inflamabile. Încălzirea globală influențează numărul incendiilor, dar și perioada manisfestării lor. În momentul de față, sezonul caracteristic acestora se poate derula din iunie până în octombrie în bazinul mediteranean. În același timp, focurile de pădure din California își pot face apariția pe întreaga durată a anului. O altă nouă caracteristică a incendiilor forestiere se referă la intensitatea acestora.

Mike Flannigan, profesor la Universitatea din Alberta, Canada, explică:

”Dacă focul devine prea puternic, aşa cum este cazul în California şi cum am văzut în Grecia cu câteva săptămâni în urmă, nu există măsuri care să le poată opri în mod direct. […] Este ca şi cum ai scuipa pe un foc de tabără pentru a-l stinge.”

Un alt efect al încălzirii globale îl constituie producerea fenomenelor meteorologice extreme, cauzată de curenți de altitudine mai slabi. Determinați de creșterea valorilor termice pe continentul african, aceștia influențează mult condițiile meteorologice din America de Nord și Eurasia.

Formarea unui număr mai mare de fulgere se înscrie pe aceeași tabelă a consecințelor încălzirii globale, descărcările electrice luminoase putând declanșa incendii. În pofida acestui fapt, 95% dintre ele sunt provocate de către om.

Incendiile forestiere pot fi o consecință și a invaziilor de insecte care distrug arborii. Aceștia se transformă în materie lemnoasă uscată cu un crescut potențial inflamabil. Incendiile de pădure în sine devin surse de proliferare a fenomenului încălzirii globale. Prin combustie, se degajă în atmosferă o parte din carbonul acumulat, pădurea fiind depozitarul a 45% din cantitatea acestui element chimic la scară planetară.

Redactor: Mihaela Țânțaru