Ouăle, între cerere și ofertă pentru Sărbătorile Pascale

La ușile alimentărilor din piețe, constănțenii s-au înghesuit încă de la primele ore ale dimineții. Ouăle sunt proaspete, iar prețul avantajos.

În aceeași piață, la câțiva zeci de metri depărtate, un fermier se chinuie să vândă cele câteva cofraje de ouă de țară, aduse chiar din gospodăria sa.

Situația nu apare doar la Constanța, ci și în piețele din țară. Vânzările de ouă din industria avicolă din România cresc cu 50% în perioada sărbătorilor pascale, până la 150 -160 de milioane de bucăţi, în timp ce preţul este mai mic cu 15%, la poarta fermei, undeva la 0,25 lei pe bucată. În România sunt aproximativ 200 de producători de ouă, dintre care 90% sunt membri ai Uniunii Crescătorilor de Păsări din România şi realizează 85% – 90% din producţia autohtonă de ouă obţinută în sistem industrial.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Bogdan Grigorescu