Organizatorii de festivaluri cer facilități fiscale

Organizarea renumitelor festivaluri de muzică precum Neversea, Untold și Electric Castle este pusă în continuare sub semnul întrebării, motiv pentru care organizatorii au cerut Guvernului un ajutor de stat şi facilităţi fiscale pentru sponsori.

În această săptămână, o parte a organizatorilor de festivaluri s-au întâlnit cu ministrul Culturii, prim-ministrul Ludovic Orban şi viceprim-ministrul Raluca Turcan pentru a dezbate propuneri şi măsuri pentru ieşirea din criza indusă de restricţionarea activităţilor culturale.

Una dintre propunerile organizatorilor a fost includerea companiilor din zona de evenimente în fondul pentru ajutorul de stat dedicat IMM-urilor, provenit de la Uniunea Europeană. O altă solicitare a fost aceea de acordare a unor facilităţi fiscale pentru sponsorii evenimentelor, lucru care poate stimula investiţiile viitoare în această industrie, deoarece aportul sponsorilor este unul esențial.

„Ministerul Culturii îşi manifestă deschiderea faţă de propunerile primite (…) din partea reprezentanţilor organizaţiilor reprezentative pentru diverse ramuri culturale şi face demersuri pentru a pune în aplicare cât mai multe dintre acestea”, se arată într-un comunicat de presă

De asemenea, a fost propusă și includerea festivalurilor care au deja recunoaştere naţională şi internaţională în strategia concepută pentru turismul cultural. Implementarea măsurilor solicitate în această perioadă nu este sarcina specifică a unui singur minister, dar Ministerul Culturii va colabora cu toate instituţiile pentru a încerca adoptarea cât mai multor propuneri.

Redactor: Oana Jărloianu