Organizația „Salvați Copiii România” lansează un nou concurs

„Fără ură, cu toleranţă.” Este competiția lansată de Organizația „Salvați Copiii România”. Concursul se adresează elevilor și a ajuns la cea de-a șaptea ediție, iar evenimentul se încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură.

Potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, realizat de organizația „Salvați Copiii” în 2016, trei din zece copii sunt marginalizați de colegii de școală și excluși din grupuri. Mai grav chiar, unul din patru copii a fost umilit public, în fața altora, iar trei din zece elevi sunt amenințați cu bătaia de către alți colegi.

Datele indică intensificarea discursului instigator la ură față de grupuri vulnerabile din societate, mai ales în mediul online. Astfel:

-73% dintre copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul şcolar

-58% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în propria clasă

-46% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în grupul de prieteni

-69% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în mediul online

Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra fenomenului în continuă creștere și se implică în combaterea acestuia.

Pentru a combate instigarea la violență în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce, a luat naștere competiția „Fără ură cu toleranță”. Miza asumată a concursului este cea a conștientizării  efectelor  pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor. La concursul care se derulează în perioada 7 februarie-24 martie pot participa elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar. Înscrierea se va face online pe pagina   http://oradenet.salvaticopiii.ro. Autorii proiectelor câștigătoare vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naţionale.

Redactor: Daniel Albu