Organizare și transparență pentru scrutinul din 11 decembrie

Peste 18,2 milioane de români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt aşteptaţi duminică între orele 7.00 şi 21.00 pentru a-i alege pe cei care îi vor reprezenta în Parlament. Care sunt noutățile scrutinului de anul acesta dar și alte informații utile pentru ziua alegerilor? Aflați din materialul următor.

Românii aleg, duminică, 326 deputaţi, dintre care 18 ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Viitorul Parlament va număra după alegeri 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012. Noua legislaţie electorală prevede un număr mai mic de senatori şi deputaţi, după ce norma de reprezentare pentru deputaţi a fost stabilită la 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt organizate în străinătate 417 secţii de votare, cel mai mare număr de secţii organizat vreodată în diaspora, cu 111 mai multe, decât la alegerile parlamentare din anul 2012 şi cu 123 mai multe decât la scrutinul pentru alegerile prezidenţiale din anul 2014, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al MAE Ionuţ Vâlcu.

Votul prin corespondenţă în diaspora, numărătoarea voturilor în secţii înregistrată audio-video, un număr mai mic de parlamentari şi alegerea pe listă – acestea sunt doar câteva dintre premierele şi noutăţile scrutinului de duminică din România.

Tot ca o premieră, activitatea în secţiile de votare va fi înregistrată audio-video, neîntrerupt, după ora 21.00 când se închid secţiile şi până ce toţi membrii acestei părăsesc secţia. Înregistrarea va fi făcută cu o tabletă securizată de Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale(STS), de către un operator de calculator, dintr-un punct fix.

“Nefilmarea acestor operaţiuni este infracţiune. (…) În momentul în care undeva, la secţie de vot, o tabletă i se întrerupe funcţionarea aplicaţiei de înregistrare video în centrul de monitorizare se semnalează automat. Este atenţionată persoana care răspunde de buna desfăşurare în secţia de vot şi se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntarăi”, a declarat directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale(STS), Marcel Opriş.

A fost schimbat şi tipul de plic folosit pentru strângerea şi transportul ştampilelor. Plicurile folosite duminică sunt unele transparente, ce se ştampilează la început iar la final se sigilează.

Potrivit Mediafax, pot vota în ţară cetăţenii români care îndeplinesc următoarele condiţii:

– au domiciliul sau reşedinţa în România

–  au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor, inclusiv

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliul ori reşedinţă, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

  1. a) cartea de identitate, permanentă sau provizorie și cartea electronică de identitate

  2. b) buletinul de identitate

  3. c) paşaportul diplomatic și electronic diplomatic

  4. d) paşaportul de serviciu și electronic de serviciu

  5. e) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare

Au dreptul la urnă mobilă cetăţenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate. De urnă mobilă beneficiază şi persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator pot vota în secţia unde activează, dacă au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale în care se află secţia de votare respectivă, iar candidaţii pot vota în orice secţie de votare de pe raza circumscripţiei electorale în care candidează. Sunt nule: buletinele de vot la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere (indiferent de menţiunile înscrise de alegător), sau în afara patrulaterelor; precum și  cele la care ştampila este aplicată pe mai multe patrulatere, chiar dacă una dintre ştampile a fost tăiată. Pentru organizarea în siguranţă a scrutinului de duminică au fost mobilizate 45.000 de forţe ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru măsuri de ordine în secţiile de votare.

Redactor: Andreea Barbu