Ordin de protecție provizoriu

Vești bune în ceea ce privește protecția victimelor violenței domestice! O modificare legislativă permite polițiștilor care intervin la un astfel de caz, să emită un ordin de protecție provizoriu. Asta deoarece, anul trecut, în România, s-au înregistrat un număr de aproape 40.000 de infracţiuni din sfera violenţei domestice. Anul acesta, la numai o săptămână de când a intrat în vigoare noua lege, au fost emise primele ordine de protecţie provizorii.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin în cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu. Acesta este  valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Potrivit IGPR, ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţişti atunci când în exercitarea atribuţiilor de serviciu aceștia constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Mai mult decât atât, noua lege îi dă dreptul poliţistului să îl scoată pe agresor din casă şi să îl ducă la o distanţă suficientă faţă de locuinţa unde au rămas soţia sau copiii. De remarcat faptul că, în cazul în care agresorul reclamă faptul că nu are un alt loc în care poate locui decât cel comun cu persoana agresată, poliţistul îl poate îndruma către centrele de persoane fără adăpost. Acesta poate locui aici în perioada de restricție, emisă de autorități.

La numai o săptămână de când a intrat în vigoare noua lege, au fost emise primele ordine de protecţie provizorii. În Bucureşti, 10 femei au anunţat că au fost bătute de soţi, iar poliţia i-a scos din casă pe agresori, în baza noilor puteri conferite de lege. În România, la fiecare oră, două femei reclamă că sunt agresate. Cu toate acestea, sunt mult mai multe cazuri, dar nu toate victimele au curajul să îşi denunţe partenerii violenţi. În 2018, poliţia a avut de soluţionat aproape 40.000 de infracţiuni din sfera violenţei domestice. Majoritatea, au fost soldate cu loviri şi alte violenţe, urmate de ameninţări şi abandon de familie.

Redactor: Oana Jărloianu