Orban dorește creșterea absorbției fondurilor europene (VIDEO)

Creşterea absorbţiei fondurilor europene şi reducerea cheltuielilor trebuie să fie priorităţi ale României spune Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene. Tot acesta avertizează că am putea rămâne fără finanțare europeană pe patru programe operaționale. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întîlniri a primarilor din ţară, care a avut loc în staţiunea Mamaia.

România a încheiat primele 6 luni ale anului cu o absorbție de 700 de milioane de euro, arată datele Ministerului Afacerilor Europene. Momentan s-a ajuns la o rată de absorbție de 10%, ceea ce este un progres față de anul trecut spune ministrul Leonard Orban.

Cea mai mare rată de absorbție există pentru programul operațional regional iar cea mai mică pentru cel de mediu. Leonard Orban spune că dacă până la sfârșitul anului nu se absorb anumite sume de bani România riscă să piardă 952 milioane de euro. Cele mai mari sume care trebuie absorbite până la sfîrsitul anului sunt pentru programul de mediu și transporturi. Leonard Orban nu exclude posibilitatea suspendării fondurilor europene de către Comisia Europeană

Pentru ca pe perioada 2012- 2014 este nevoie ca autoritaţile locale din fiecare zona a ţării să işi de-a interesul pentru a imbunatati investitiile. La intalnirea cu primarii, care a avut loc in Staţiunea Mamaia, ministrul afacerilor europene a dat si cateva sfaturi.

În ceea ce privesc fondurile, ministrul si-a exprimat din nou speranța că europenii nu se vor raporta la situația politică din România, atunci cînd vor trebui să le acorde.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: George Dima