Opoziția amenință că nu va vota prelungirea stării de urgență

Așa cum a anunțat, președintele României, Klaus Iohannis, se pregătește să prelungească starea de urgență decretată luna trecută, întrucât termenul de 30 de zile se apropie de final.

Si de această dată, măsura trebuie să treacă prin Parlament, însă opoziția a anunțat că nu va mai vota prelungirea, decât cu anumite condiții.

Spre exemplu, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, consideră că, în lipsa măsurilor corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic, prelungirea stării de urgenţă ar fi o inconştienţă totală. El consideră că cetățenii şi mediul de afaceri aşteaptă să afle de la șeful statului şi de la Guvern care este perspectiva.

“Dar ce a făcut statul pentru ei în prima lună a stării de urgenţă?! Avem peste 1,2 milioane de români care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în şomaj tehnic, zeci de mii de firme închise şi miliarde de euro pierdute. În aceste condiţii, prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală”, scrie social-democratul pe Facebook.

La rândul său, Victor Ponta anunță că parlamentarii Pro-România vor vota prelungirea stării de urgență, dar numai cu anumite condiții.

“Biroul Executiv al ProRomania a decis să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgență numai în măsura în care Președintele și Guvernul răspund pozitiv celor 15 solicitări înaintate de Pro România, în caz contrar votul nostru va fi impotrivă”, a avertizat Victor Ponta, într-o postare pe Facebook.

Printre cele 15 solicitări înaintate de PRO-România se numără

  • Prelungirea Stării de Urgență până la data de 1 Mai (cu posibilitate de prelungire dacă este necesar)/ Program de repornire a activității productive și de servicii începând cu data de 1 Mai (cu respectarea condițiilor de protecție sanitară) cu excepția localităților declarate “de pericol maxim”,
  • Extinderea și pe teritoriul României a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri (similar prevederilor Art.10 din Ordonanța Militară 7 care se aplică doar pentru “transportul lucrătorilor sezonieri din România în alte state”),
  • Suspendarea pe perioada Stării de Urgență a exportului de bușteni și produse alimentare neprelucrate,
  • Revocarea suspendarii Legii Transparenței – publicarea online în timp real a tuturor contractelor încheiate de autoritățile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achizițiile publice,
  • Publicarea scenariilor de finalizare a Anului Școlar 2019 – 2020.

De precizat că în situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită sau prelungirea acesteia, preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

Redactor: Daniel Albu