Operațiune bilaterală împotriva traficului de persoane

Descinderi la Londra! Capitala Regatului Unit al Marii Britanii a fost ținta unei operațiuni de amploare îndreptată împotriva traficului de persoane în urma căreia au fost salvate 29 de femei.

Șaptesprezece persoane, dintre care 14 bărbați și trei femei, au fost arestate de poliția britanică. Arestările au fost efectuate în urma unei investigaţii internaţionale în care au fost implicate poliţia britanică și cea română, Ambasada țării noastre la Londra şi Europol. Acţiunea a fost, de asemenea, sprijinită de mai multe organizaţii de ajutorare a victimelor sclaviei moderne, precum cea denumită ‘Refuge’. Cele 29 de femei scoase din lațurile traficului de persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au fost eliberate de agenții Poliției Metropolitane din Londra și duse apoi într-un loc sigur.  Operațiunea de eliberare a victimelor s-a efectuat cu sprijinul poliției române și s-a desfășurat în mai multe cartiere din Londra, unde au fost efectuate 16 percheziţii. Suspecţii arestați au vârste cuprinse între 17 şi 50 de ani și sunt acuzaţi de implicare în activităţi de sclavie modernă, prostituţie, delicte legate de droguri şi posesie de arme paralizante.

Alte patru mandate au fost executate simultan în România, rezultând arestarea unui bărbat la Constanța.

”Poliţia Metropolitană din Londra recunoaşte gravitatea fenomenului sclaviei moderne şi efectul ei asupra vieţii oamenilor. Activitatea operațională sincronizată de astăzi a cuprins 16 adrese în estul Londrei și patru adrese din România cu scopul să demonteze, dintr-o singură lovitură, o rețea de criminalitate organizată și să ofere sprijin victimelor.”, a declarat detectivul Richard McDonagh, membru al unităţii poliţiei britanice de combatere a sclaviei moderne.

”Operațiunea de astăzi este un alt exemplu de excelentă cooperare bilaterală. Operațiunea a fost organizată simultan în ambele țări, într-o coordonare perfectă.”, a afirmat atașatul Poliției Române în Marea Britanie.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, a lăudat eforturile comune ale Poliției Metropolitane și Poliției Române în combaterea criminalității transfrontaliere. El a subliniat de asemenea angajamentul autorităților române în lupta împotriva traficului de persoane și păstrarea unui mediu sigur pentru toți cetățenii, indiferent de cetățenia lor.

Redactor: Mihaela Țânțaru