ONU: Adunare Generală de urgență

Hotărârea președintelui american, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, a stârnit rumoare în întreaga comunitate internațională. Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a întrunit, astăzi, pentru a-și exprima poziția cu privire la decizia liderului de la Casa Albă.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite s-a reunit, de urgență, în cursul zilei de 20 decembrie. Motivul îl constituie exprimarea votului pentru proiectul de rezoluție care prevede respingerea deciziei lui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.

Convocarea de urgență a fost solicitată de Turcia și Yemen.

Ambasadorul palestinian Riyad Mansour a precizat presei:

“Adunarea Generală va declara, fără frica unui vot negativ, că întreaga comunitate internaţională refuză să accepte poziţia unilaterală a Statelor Unite.”

Lumea musulmană a fost tulburată de un val de proteste violente, ca urmare a hotărârii liderului de la Casa Albă de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.

În cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, toate cele 14 state membre ale structurii, au votat în favoarea documentului care critică decizia președintelui american. Statele unite însă, și-au utilizat dreptul de veto și au blocat adoptarea rezoluției. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, Adunarea Generală  a Națiunilor Unite nu permite niciunui membru să aibă această posibilitate.

Redactor: Mihaela Țânțaru