OMV PETROM, amendat cu 60.000 de lei

Reprezentanții Gărzii de Mediu au amendat cu suma de 60.000 de lei OMV Petrom SA – Petromar pentru faptul că nu deține acte de reglementare pentru activitatea desfășurată în zona localității Vadu și a fost dispusă măsura sistării activității până la obținerea actului de reglementare. Din constatările comisarilor rezultă faptul că Plaja de la Vadu nu a fost afectată de poluare.

În urma controalelor efectuate pe litoral, Garda de Mediu a constatat prezența de reziduri petroliere pe un teren aflat în imediata apropiere a plajei de la Vadu, locație ce face parte din rezervația Biosfera Delta Dunării. Terenul cu pricina aparține Rompetrol Rafinărie, care în prezent nu întreprinde nicio activitate operațională în zonă. Mai mult, ultimele lucrări la casetele de la Vadu au avut loc în 1994, cu 6 ani înainte de privatizarea rafinăriei Petromidia.

“Până în anul 1994, în zona respectivă au fost depuse materiale rezultate din dragarea celor două iazuri. În prezent, existența reziduurilor petroliere pe amplasamentul celor două casete este o poluare istorică”, spun comisarii Gărzii de Mediu.

S-a mai stabilit totodată și obligația de a supraveghea activitățile operatorilor economici pentru prevenirea – eliminarea unor eventuale poluări accidentale pe raza UAT și obligația de a urmări ca deținătorii, cu orice titlu, de suprafețe tersetre și acvatice, supuse unor lucrări de refacere ecologică sau aflate într-o arie naturală protejate, să aplice și sau să respecte măsurile stabilite de autoritatea competentă pentru protecția mediului.