Omagiu victimelor COVID-19 în Spania

Spania a adus un omagiu solemn celor peste 28.000 de victime ale pandemiei de COVID-19 în prezenţa reprezentanților Uniunii Europene pe fondul agravării pandemiei în această ţară europeană, una dintre cele mai afectate de coronavirus.

Hernando Calleja, fratele jurnalistului spaniol, Jose Maria Calleja, decedat de COVID-19,  a susținut un discurs emoținant.

Sub un soare torid, în faţa Palatului regal din Madrid, ceremonia a fost prezidată de regele Felipe al VI-lea şi a reunit cele mai înalte autorităţi ale statului spaniol, conducători ai Uniunii Europene şi ai organizaţiilor internaţionale. Cu toţii au purtat măşti şi au stat aşezaţi pe scaune spaţiate pentru a respecta distanţa de siguranţă. Printre cei prezenți s-au aflat și Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și secretarul general al NATO.

Acest omagiu al statului adus victimelor pandemiei de coronavirus intervine pe fondul reapariției virusului în ţară, la aproape o lună după încheierea unei izolări foarte stricte.
În timp ce populaţia şi-a reluat viaţa, frontierele au fost redeschise pentru Uniunea Europeană şi pentru alte circa 12 ţări din afara blocului comunitar, Spania a cunoscut în ultimele zile o revenire a contaminărilor.

Autorităţile urmăresc îndeaproape peste 120 de focare active. Cel care le îngrijorează cel mai mult este situat în Catalonia, în jurul oraşului Lleida, unde circa 160.000 de locuitori au reintrat în izolare miercuri.
Aceeași măsură a fost cerută locuitorilor din trei cartiere ale unei suburbii a Barcelonei. În această regiune şi în numeroase altele, guvernele regionale au reimpus portul obligatoriu al măştii, chiar şi atunci când distanţa de siguranţă poate fi menţinută.

Guvernul socialistului Pedro Sanchez, bombardat cu critici din partea opoziţiei pentru modul de gestionare a crizei, a decretat la sfârşitul lunii mai zece zile de doliu naţional pentru victime, cel mai lung doliu de la restabilirea democraţiei în ţară, în 1977.

Spania, a şaptea ţară din lume cu cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus, a înregistrat oficial peste 28.400 de decese. Dar, potrivit Institutului Naţional de Statistică şi unui organism public de cercetare, ţara ar fi înregistrat de la mijlocul lunii martie între 43.000 şi 44.000 de decese.

Guvernul afirmă că această cifre includ alte cauze de deces, precum şi presupuse cazuri de COVID-19 care nu au putut fi confirmate de teste PCR, condiţie indispensabilă pentru a fi înregistrate în bilanţul oficial.

Executivul condus de Sanchez, care decretase starea de alertă din 14 martie până în 21 iunie, cu scopul de a putea impune izolarea populaţiei, a exclus până în prezent restabilirea unui astfel de regim de excepţie şi afirmă că autorităţile regionale – competente în materie de sănătate – dispun de instrumente suficiente pentru a controla pandemia.

Redactor: Mihaela Țânțaru