Omagiu pentru victimele atacului de la Charlie Hebdo

Victimele atentatului terorist din redacția revistei Charlie Hebdo au fost omagiate, duminică, în Franța. Tragicul eveniment, petrecut în urmă cu trei ani, a fost primul atac din rândul celor care au lovit Hexagonul.

S-au împlinit trei ani de la atacul terorist din 7 ianuarie 2015 asupra redacției revistei de satiră Charlie Hebdo din metropola franceză, care s-a soldat cu 11 morți. Atentatul a fost primul din seria celor care urmau să se abată peste Franța, aducând teroare și lacrimi.

Comemorarea victimelor atacului a fost marcată de prezența liderului de la Palatul Elysee, a primarului Parisului, a unor membri ai guvernului precum și a unor  jurnaliști. Aceștia s-au alăturat rudelor celor care și-au pierdut viața în tragicul eveniment.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a aflat în fruntea ceremoniei. Atât el, cât și primarul ”Orașului Luminilor” au dat citire numelor celor uciși. Apoi, în fața fostelor birouri ale redacției publicației de satiră au fost amplasate numeroase coroane de flori.

Cei prezenți au continuat ceremonia în locul în care un polițist a fost asasinat de cei doi teroriști ai atentatului de la Charlie Hebdo. Ei au ajuns apoi și la magazinul evreiesc, unde un al treilea atacator a ucis patru persoane.

În momentul de față, cheltuielile cu protejarea birourilor revistei se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro anual, în timp ce vânzările publicației s-au diminuat foarte mult. Veniturile companiei se cifrau la 19,4 milioane de euro în 2016, față de 60 de milioane de euro, cât erau în anul 2015.

Adresa actuală a revistei Charlie Hebdo este ținută secret, editorii și jurnaliștii publicației primind, în continuare, amenințări cu moartea.

Redactor: Mihaela Țânțaru