Omagiu la Beirut pentru victimele exploziei din 4 august

Câteva sute de persoane au ținut marți un minut de reculegere pentru a aduce  un omagiu victimelor  deflagrațiilor  mortale care au devastat o parte din orașul Beirut, la data de 4 august.

La o săptămână de la tragedie, la ora locală 18.08, clopotele bisericilor și moscheile au lansat simultan un apel la rugăciune în Beirut pentru a marca momentul exact  când explozia din port a devastat capitala libaneză.

Ultimul bilanț al dezastrului indică cel puțin 171 de pierderi de vieți omenești și peste  6000 de răniți.

Furioşi şi îndureraţi, demonstranţii libanezi, îmbrăcați în majoritate în alb, au citit marţi cu glas tare numele celor cel puţin 171 de oameni ucişi şi au cerut înlăturarea din funcţii a preşedintelui Michel Aoun şi a altor oficiali pe care îi acuză de această tragedie.

Adunaţi în apropierea ,,punctului zero” al exploziei, unii libanezi au purtat fotografii ale victimelor, în timp ce pe un ecran mare au fost difuzate imagini cu norul sub formă de ciupercă apărut deasupra oraşului în urma exploziei din zona portului din Beirut. Numeroase pancarte au exprimat cu litere scrijelite de durere și furie mesaje precum ,,Viața libanezilor contează!” sau ,,Conducătorii care își ucid propriul popor nu vor fi niciodată iertați”.

”El ştia”, a fost scris pe un poster cu imaginea preşedintelui Aoun, la locul protestului. Dedesubt s-a putut citi: ”Un guvern plecă, un guvern vine; vom continua până când preşedintele şi preşedintele Parlamentului vor fi înlăturaţi”. Reuters a relatat că preşedintele şi premierul au fost avertizaţi în iulie cu privire la depozitul de nitrat de amoniu, potrivit documentelor şi surselor de securitate superioare.

Șeful statului libanez, Michel Aoun, a promis o anchetă rapidă şi transparentă.

,,Promisiunea mea pentru toţi libanezii suferinzi este că nu mă voi odihni până când nu se vor cunoaşte toate faptele.”, a replicat marți președintele Michel Aoun.

Locuitorii din Beirut au continuat marţi să cureţe dărâmăturile, iar operaţiunile de căutare sunt în curs, pentru că 30 până la 40 de persoane sunt încă dispărute. Explozia a lăsat aproape 300.000 de locuitori ai capitalei libaneze fără locuinţe și a provocat și un seism politic care a antrenat deja demisia de luni a guvernului.

Pentru a patra noapte la rând, au izbucnit noi violențe în apropierea sediului Parlamentului din Beirut. Forţele de securitate au intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestarilor care au aruncat cu pietre.

Libanezii nu sunt mulţumiţi de demisia de luni a guvernului premierului Hassan Diab şi solicită înlăturarea a ceea ce ei consideră o clasă conducătoare coruptă. La anunţarea demisiei executivului, premierul Diab a dat vina pe corupţia endemică din ţară pentru producerea exploziei, cea mai gravă din istoria Beirutului şi care a accentuat  recesiunea existentă în țară. Criza financiară şi economică a distrus moneda ţării, a paralizat sistemul bancar şi a urcat preţurile.

Redactor: Mihaela Țânțaru