Oficial – purtarea măștii este obligatorie

Noi discuții au loc, atât în media, cât și în mediul online, cu privire la obligativitatea purtării măștii în perioada stării de alertă, asta pentru că unii specialiști, chiar și de la Organizația Mondială a Sănătății, au afirmat că masca poate face mai mult rău unui om sănătos și că nu se impune purtarea ei.

Prezent în Punctul de Trecere a Frontierei de stat Nădlac I, ministrul de Interne, Marcel Vela, a răspuns unor întrebări despre eventualele sancțiuni aplicate celor care nu poartă mască de protecţie.

Marcel Vela a menţionat că este posibil să fi fost deja emis un ordin de către Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii, sau este în lucru. Mai mult decât atât, sindicalistul din Poliție, Dumitru Coarnă, a explicat că polițiștii nu pot aplica amenzi pentru nepurtarea măștilor, fără un ordin comun al celor două ministere. Miercuri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul Comun privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2  pe durata stării de alertă.

Conform documentului, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri;
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare;
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Potrivit ordinului celor două ministere, angajatorul are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică și structura incintei.

Redactor: Daniel Albu