Obligați să achite contribuții la sănătate

Constănțenii fără loc de muncă vor fi obligați din 2016 să iși plătească lunar contribuția la sănătate. Ei trebuie să depună la ANAF o declarație prin care Fiscul le va stabili ce sumă au de plătit, potrivit noului Cod Fiscal. Aceasta va fi calculată pentru salariul minim brut de 1.200 de lei.

Persoanele fără venituri vor fi bune de plată începând din anul 2016. Mai exact, vor fi obligate să asigure lunar contribuţia la sănătate, în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe ţară. Adică aproximativ 66 de lei pe lună, respectiv 792 de lei pe an .

Potrivit noului cod fiscal, persoanele care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează. Constănțenii sunt revoltați de această prevedere.

Există şi excepţii de la plata contribuției, cum ar fi elevii şi studenţii care au până în 26 ani, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap. Cei care nu-şi vor depune declaraţiile la sediul ANAF în termenul legal, vor fi amendați.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Sorin Hulubei