Obiceiurile și tradițiile pascale sau revenirea naturii la viață

Câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Pascală. Pregătirile sunt în toi, de la bucate, vestimentație și bagaje pentru vacanță, până la schimbarea stării sufletești care trebuie să fie prioritară. Anotimpul ne oferă momentul prielnic de a ne reenergiza și porni activitățile zilnice cu forțe proaspete.

Paștele sau Învierea Domnului este cea mai mărită, îmbucurătoare şi solemnă dintre sărbătorile anului. Specificul acestei sărbătorii îl reprezintă oul vopsit sau încondeiat după imaginația fiecăruia. În acelaşi timp, oul simbolizeaza viața eternă, fertilitatea, renaşterea și norocul. În Antichitate, ouale erau vopsite în diferite culori și oferite cu ocazia venirii primăverii, ca simbol al revenirii naturii la viață. Obiceiul s-a păstrat cu sfințenie în timp, însă și simbolistica acestuia trebuie să fie un motiv de bucurie pentru creștini, care trebuie să lase în urma supărarările și necazurile și să se umple de energia noului anotimp.

Tradiția românească exprimă o împletire a concepțiilor creștine și precreștine pe care sărbătorirea Paștelui o ilustreaza printr-o îmbinare armonioasă. De la ritualuri religioase, până la obiceiurile din popor cu întreceri în ciocnit ouă, petreceri sau ieșiri la iarba verde, toate au rolul de a bucura și de a oferi energia necesară pentru noul an.

Redactor: Paul Alexe