Obiceiuri de Bayram

Au început trei zile dulci pentru musulmanii din intreaga lume, care sărbătoresc Ramazan Bayramul. Conform tradiţiei, turcii si tatarii isi vizitează astăzi rudele mai în vârstă, iar copiii merg cu colindul şi primesc în dar dulciuri. Este „Şeker Bayram”, adică „Bayramul dulce“ denumit astfel datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu miere şi sucuri de fructe.

Sarbatoarea incepe dis de dimineata, la rasaritul soarelui, atunci cand barbatii musulmani merg cu mic cu mare la geamie, unde participa la slujba.

Apoi, sarabatoarea se petrece în familie, alaturi de copii, părinţi şi rude, şi este întâmpinată cu urari tradiţionale de sănătate şi îndestulare. Vineri, este prima din cele trei zile de sărbătoare. Cei tineri trebuie să treacă pe la cei mai în vârstă pentru a le săruta mâna şi a le ura „Bayram fericit !”, iar copiii pleaca cu colindul din casa in casa.

In casele turcilor si tatarilor domneste, in aceste zile, bucuria, iar aroma dulciurilor pregatite de turcoaicele pricepute te imbie inca de cand le treci pragul. Multe sunt secrete ale bucătăriei tradiţionale turcesti, iar reteta baclavalelor se transmite din generatie in generatie.

Bayramul vine dupa luna de Ramadan, un post aspru care urmăreşte primenirea spirituală, morală şi trupească odată cu intrarea în cea de-a noua lună a anului islamic, cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani, numită şi luna fericirii şi iertării.

Redactor: Mihaela Sinca