Oamenii, mai fericiți în apropierea apei

Stiati ca oamenii sunt mai fericiti si mai relaxati atunci cand se afla in apropierea unei ape? De ce? Pentru ca in creierul nostru se produc schimbări incredibile, inclusiv modificări chimice importante atunci când ne plimbăm, de exemplu, pe malul mării.

Știința a reușit să explice care sunt mecanismele care influențează starea oamenilor atunci când se află în apropierea unei ape. În primul rând, apropierea de apă ne induce automat o stare meditativă.  Sunetul valurilor este perceput de creierul uman ca un semnal că trebuie să se relaxeze. În apropierea apei, grijile zilnice sunt date uitării cu repeziciune. Ca un reflex creierul uman trece de pe “modul ocupat” pe “modul relaxat”. În acest fel, mintea ne poate zbura liber pentru că nu mai este îngreunată de problemele obișnuite.

Psihologii explica aceste senzatii de liniste si relaxare facand apel la trecutul inmagazinat in subconstient.

Până și beneficiile exercițiilor fizice uzuale cresc atunci când ele sunt practicate în apropierea unei ape. Psihologii americani a descoperit că alergatul pe malul mării sau o tură cu bicicleta pe lângă un râu au efecte mult mai importante decât alergatul într-un oraș aglomerat sau exercițiile zilnice la sală. Tot la nivel fizic, concret, este bine de știut că apa, mai ales cea sărată, reprezintă o sursă importantă de ioni negativi, compuși care influențează în bine starea de sănătate a organismului. Nu în ultimul rând, înotul în ape sălbatice provoacă schimbări importante în organism și ajută la menținerea sănătății.

Redactor: Cerasela Videanu