O triplă lansare de carte a avut loc, astăzi, la Constanța

Timp de două zile Constanța este capitala europeană a istoriei și arheologiei. O triplă lansare de carte a avut loc, astăzi, la Constanța, în cadrul Deschiderii oficiale a Sesiunii Stiințifice Internaționale – PONTICA 2016. 

În cadrul lansării de carte de la Muzeul național de Istorie și Arheologie Constanța au fost prezentate volumele: Pontica 48-49 (2015-2016); Moesica et Christiana: studies in honour of Professor Alexandru Barnea; și Monede bizantine descoperite în mediul rural din nordul Dobrogei, secolele VII-XV (autor: Gheorghe Mănucu-Adameșteanu).

Lansarea cărții apărute în cinstea profesorului doctor Alexandru Barnea era prevăzută pentru împlinirea vârstei de 70 de ani,  dar lucrurile au mers greu și, cu doi ani întârziere, cartea a văzut lumina tiparului.   Volumul acoperă teme din antichitate pâna în epoca modernă – contemporană, la care au contribuit prieteni, foști și actuali studenți, doctoranzi și actuali colaboratori. Cartea are peste 700 de pagini scrise de peste 60 de autori.

Cu toții au ținut sa-l felicite pe Prof. Alexandru Barnea pentru toata contribuția adusa descoperirior arheologice.

Atentie sepcială a fost acordată și monedelor bizantine descoperite în mediul rural, în nordul Dobrogei, datând din secolele VII – XV. Cu acest prim volum se propune o trecere în revistă, pe centre și zone geografice, a descoperirilor monetare, în special în Dobrogea și Tulcea.

In cadrul aceleiași întâlniri a fost lansat și numărul 48 – 49 al revistei Pontica, anuar al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu o apariție neîntreruptă din anul 1968. Tematica revistei este orientată spre studii de arheologie, istorie veche și medie, iar semnatarii articolelor sunt nume consacrate în domeniu.

Reporter: Oana Jarloianu ; Imagine: Cristian Rizea