O simplă jignire pe Facebook i-a adus unei persoane din județul Brașov o amendă de 1000 lei

Jignirea publică a unei persoane pe rețelele de socializare reprezintă o faptă de natură contravențională ce poate fi sancționată de către polițiști. Începând cu 31 mai anul acesta a fost prezentat un Cod de bună Conduită online al Uniunii Europene și semnat de mai multe rețele de socializare.

O simplă jignire pe Facebook i-a adus unei persoane din județul Brașov o amendă de 1.000lei. Asta după ce, a postat mai multe injurii la adresa polițiștilor din localitate. Chiar dacă persoana se folosea de un cont fals, cu ajutorul pozelor postate a fost identificată și chemată la secție pentru a da explicații. Persoana în cauză și-a recunoscut vina, ulterior, a contesta în instanță procesul-verbal de contravenție, însă Judecătoria Făgăraș a respins plângerea și a menținut sancțiunea aplicată de poliție.

Acesta nu este singurul exemplu de fenomene ce se petrec în lumea virtuală. Tot în spațiul online se poate ajunge la propagandă politică, acte de terorism și chiar răpiri sau crime. Unul dintre exemple ar putea fi cazul tinerei din Năvodari omorâte anul trecut în luna aprilie de un fost preot. Atunci când vine vorba de reacții la postări negative de genul injuriilor aduse anumitor persoane sau instituții, românii se împart în mai multe categorii. Cei care trec mai departe de postarea respectivă, cei care citesc comentariile, iar apoi trec mai departe sau răspund mai departe.

În același timp, la nivel mondial, lumea se împarte în două categorii. Sunt promotorii promotorii libertăţii absolute şi lipsei totale de reglementări pentru un domeniu creat iniţial drept „bun comun” şi care nu ar trebui îngrădit niciodată prin limitări arbitrare de acces. Și cei care cred că orice limitare înseamnă, în acest context, o cale larg deschisă spre totalitarism, dictatură, stat de tip orwellian.

Cod care, în principiu cel puţin, ar trebui să se regăsească mai departe în legislaţiile naţionale şi aplicat cu stricteţe de instituţiile abilitate. Inclusiv în România.

„Companiile semnatare ale acestui Cod de Conduită se angajează să continuie lupta împotriva discursurilor de ură ilegale online. Se vor concentra, mai ales, asupra punerii la punct a unor proceduri interne şi asigurarea formării personalului pentru ca majoritatea semnalărilor valide să poată fi examinate în mai puţin de 24 de ore şi, dacă este cazul, pentru retragerea conţinutului vizat şi pentru blocarea accesului… va fi întărit şi parteneriatul cu organizaţiile societăţii civile care vor contribui prin semnalarea conţinuturilor care favorizează incitările la violenţă şi ură. Pe de altă parte, companiile de tehnologia informaţiei înţeleg să-şi continuie activitatea pentru elaborarea şi promovarea unor contra-conţinuturi independente …”

“Poliția europeană a internetului” va lărgi mult competențele actualei unităţi existente în cadrul EUROPOL şi INTERPOL. Vor fi vizate site-urile de propagandă jihadistă, dar şi cele folosite la scară neaşteptat de largă de către reţelele teroriste. Vor fi vizaţi, se spune, utilizatorii acestor situri, iar pe baza unei analize minimale de trafic se vor identifica locaţiile şi numele reale ale persoanelor respective, de aici începând, după caz, treaba poliţiei sau unităţilor antiteroriste. Problema este că asemenea tehnologii de supraveghere extrem de dure nu au cum să fie importate ca atare în Europa datorită reglementările existente în privinţa respectării drepturilor omului.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea