O regată cât un vis de marinar …

Înainte de plecarea din Portul Constanța au fost făcute ultimele instructaje la bord, alături de reprezentanții presei, care au pus, și ei, mâna pe parâme ca să ridice pânzele!

Goeleta “Adornate” este un velier suplu, cu două catarge, iar manevrele de navigaţie sunt executate cu uşurinţă de cei experimentați.

Velierul are 45 metri lungime și o autonomie de navigaţie de 70 de zile. Echipajul de la bord este compus din profesionişti bine instruiţi, însă chiar și așa, căpitanul nu scoate emoțiile din ecuație.

Regata la care va participa “Adornate” se va disputa între 38 de veliere mari, în perioada 21 septembrie – 7 octombrie, și se va desfăşura în două etape, între porturile Barcelona (Spania), Toulon (Franța) şi La Spezia (Italia).  La astfel de regate, România a mai fost reprezentată în trecut doar de Bricul Mircea, care aparține marinei militare.

“Adornate” are o capacitate de cazare pentru 18 persoane, în 9 camere duble. Regata din Mediterană este, în acelaşi timp, un antrenament pentru marele eveniment din primăvara viitoare, la care va participa şi echipajul de pe Adornate: “Regata  Velierelor din Marea Neagră”. Ea va avea loc între  30 aprilie și 27 mai 2014, navele urmând să concureze pe traseul Varna – Novorosiisk – Soci – Constanţa.

Echipajul de pe Adornate va oferi concurenților din Mediterană câte un coș cu produse tradiționale românești, tocmai pentru a face reclamă evenimentului maritim din 2014. Regata de anul viitor este dedicată Bricului Mircea, care în 2014 va împlini 75 de ani de când a intrat în serviciul marinei militare. La finalul regatei, întreaga flotă participantă va face o escală în Portul Constanţa unde va avea loc şi ceremonia de premiere a participanţilor, competiţia fiind organizată în România cu sprijinul Navigator Yacht Club și al Academiei Navale.

Reporter: Cosmin Bele ; Imagine: Andrei Seleverdeanu