O nouă tulpină de virus gripal, amenință omenirea

În plină pandemie de coronavirus, o nouă amenințare la adresa sănătății omenirii este anunțată de specialiști!

Pericolul vine tot din China, unde cercetătorii au descoperit o nouă tulpină de virus gripal cu potențialul de a se transforma în pandemie. Oamenii de știință au denumit-o G4 EA H1N1 și se poate dezvolta și înmulți în celulele din căile respiratorii. Noua tulpină de virus gripal apărută recent se manifestă la porci, dar poate fi transmisă și oamenilor. Informația a fost făcută publică de cercetători, care au avertizat asupra pericolului că virusul ar suferi noi mutații, astfel va trece cu ușurință de la o persoană la alta și se va răspândi la nivel global. Cercetătorii au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și ferme de porci din China.

„Acum suntem distrași de coronavirus – și pe bună dreptate. Dar nu trebuie să pierdem din vedere noii viruși potențial periculoși”, a spus Kin-Chow Chang.

Chiar dacă virusul nu pare a fi momentan periculos, specialiștii trag totuși un semnal de alarmă. James Wood, șeful Facultății de Medicină Veterinară de la Universitatea Cambridge, a atenționat că există în permanență pericolul apariției unor noi agenți patogeni și că animalele din ferme, cu care oamenii intră în contact mai mult decât cu cele sălbatice, pot fi o sursă pentru noi viruși.

Trebuie menționat faptul că ultima pandemie de gripă a fost cea porcină din 2009, care a izbucnit în Mexic. Noua tulpină de gripă identificată în China este asemănătoare celei mexicane. Similitudinea cea mai importantă dintre gripa nord-americană și cea spaniolă este că afectează mai mult tinerii decât bătrânii. Deși, inițial, s-a preconizat că gripa mexicană va face ravagii, aceasta a fost mai puțin mortală decât s-a estimat la început.  Virusul, numit A / H1N1pdm09, a fost inclus între timp în vaccinul antigripal.

Redactor: Mihaela Țânțaru