O nouă țintă națională de energie regenerabilă

Pentru anul 2030, România și-a propus o ţintă de energie regenerabilă de 30,5%.

Acest obiectiv pe care statul român și-l va asuma în fața Comisiei Europene reprezintă o majorare a procentului prevăzut anterior, când țara noastră a trimis la Bruxelles, la finalul anului trecut, un draft al Planului Naţional Integrat Energie-Schimbări Climatice, în care ţinta naţională pentru anul 2030 în ceea ce privește energia regenerabilă era de 27,9%.

“În acest moment, lucrăm la elaborarea unui memorandum, care va fi aprobat în Guvern, după ce va fi avizat de mai multe ministere. După aprobarea în Guvern, va fi modificat Planul Naţional Integrat Energie – Schimbări Climatice, care va fi trimis Comisiei Europene. Ţinta pe care o propunem este 30,5%.”, au afirmat surse din cadrul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Pe de altă parte, în iunie 2019, Comisia Europeană a trimis autorităţilor române un răspuns în care arată că această ţintă este prea mică, iar obiectivul României pentru anul 2030 ar trebui să fie de 34%. Comisia Europeană a recomandat României această ţintă aşa cum a reieşit dintr-o formulă folosită la nivelul Uniunii Europene, care ia în calcul potenţialul de resurse şi capacitatea economiei româneşti.
Țara noastră  trebuie să trimită înapoi la Bruxelles un plan final, până la sfârşitul acestui an.

Redactor: Mihaela Țânțaru