O nouă metodă de imunizare a copiilor

Ministerul Sănătății vine cu o nouă propunere pentru a-i determina pe părinți să-și vaccineze micuții. Un sistem care sa-i înștiințeze prin intermediul unui SMS în  legătură cu perioadele de vaccinare.  Ce părere au cei direct vizați de posibila măsură?  Reporterii noștri au vorbit cu părinții de la Constanța și vin cu detalii.

Acestă idee este parte a programului guvernamental GovITHub și a venit la cererea ministrului Vlad Voiculescu.  Încă de la naștere copiii sunt vaccinați împotriva diferitor boli până în jurul vârstei  de 7 ani .  Însă mulţi părinţi au ajuns să se teamă de efectele secundare ale unor vaccinuri, după ce au citit ori au auzit de la alţii poveşti de groază despre copii afectaţi iremediabil de un vaccin sau altul.  Cel mai amplu şi mai cunoscut scandal de acest gen se leagă de vaccinul MMR, iar afirmaţiile, dezminţirile și polemica asociate acestuia, de un deceniu şi jumătate, alcătuiesc cea mai zgomotoasă şi dramatică dintre controversele legate de vaccinare.

Sistemul de alertare prin SMS ar putea  veni  în ajutorul părintelui. Acesta  trebuie doar să  își  lase numărul de telefon la naștere ca mai apoi să fie înștiințat printr-un mesaj când trebuie să-și ducă copilul la vaccinare. Parerile sunt împărțite și  atunci când vine vorba de vaccinare prin sms.

Prin acest  proiect, Ministrul Sănătății vrea  să tragă un  semnal de alarmă  cu privire la faptul că, mulți părinți nu-și vaccinează copii la timp sau chiar deloc. Potrivit datelor ificiale, rata de vaccinare a scăzut la 80% la noi în ţară, în condiţiile în care pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%. Autorităţile arată că un motiv pentru care părinţii refuză să meargă cu micuţii la doctor îl constituie sursele de informare neavizate cu care aceştia intră tot mai frecvent în contact, în timp ce societatea civilă dar şi medicii din sistem se plâng de lipsa vaccinurilor esenţiale, adică cele prevăzute de schema naţională de imunizare.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea