O nouă lovitură pentru emblema Constanţei

Cândva considerat “emblema” Constanţei, Cazinoul arată acum mai degrabă a ruină. După ce a fost neglijată ani în şir de administraţia locală, viitorul clădirii părea mai bun după preluarea acesteia de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Reprezentanţii MDTR au anunţat însă în această săptămână că nu vor mai putea susţine finanţarea de 10 milioane de lei pe care au promis-o iniţial, suma fiind redusă cu 30 la sută.

Mai multe asociaţii din Constanţa au reacţionat la această diminuare a finanţării. Grupul pentru pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare şi Asociația Absolvenților Universității Maritime din Constanța au trimis prim ministrului o scrisoare deschisă în acest sens.

“Din păcate, cu toate promisiunile, clădirea nu a fost pregătită pentru trecerea iernii, o iarnă care s-a dovedit dificilă, la sfârșitul căreia este foarte probabil să descoperim că degradarea s-a accentuat, ceea ce va determina o creștere a costurilor reabilitării. Atragem atenția că urmează ploile de primăvară, care, fără măsuri de protecție adecvate, vor produce infiltrări ale apei și noi degradări nedorite.

La această stare de fapt se adaugă decizia Ministerului de a reduce cu 30% bugetul alocat reabilitării Cazinoului, preferându-se, în continuare, investițiile în săli de sport și piscine, care NU au importanța unui astfel de edificiu, o bijuterie arhitectonică art nouveau pe care oricare turist român sau străin dorește să o admire în toată splendoarea sa. Această situație ne provoacă uimirea, atâta vreme cât însuși primul ministru, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că nu este un susținător al construcțiilor nejustificate de săli de sport și bazine de înot.”

Cazino-ul din Consanţa a fost preluat de MDTR în vara anului 2011.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Iulian Virlan