O mostră din trecutul Dobrogei puteţi vedea la Muzeul de istorie din Cernavodă (VIDEO)

O mostră din trecutul Dobrogei puteţi vedea la Muzeul de istorie din Cernavodă.  Cu siguranţă, cel mai faimos exponat al  colecţiei este grupul statuar Gânditorul şi perechea sa.

Statueta cunoscuta astăzi drept “Ganditorul de la Hamangia” apartine unei populatii care a locuit în zona Dobrogei în urmă cu opt milenii. Ea a fost descoperita in urma cu mai bine de 50 de ani, de un colectiv de arheologi condus de Dumitru Berci, pe Dealul Sofia de la Cernavoda.  Cercetările acestora, demarate după ce s-a constatat că lucrările la şantierul Canalului Dunăre-Marea Neară pun în pericol situri arheologice valoroase, au salvat, practic, statueta Gânditorului şi perechea sa, numită “Femeia”.

De asemenea, la muzeul din Cernavodă, vizitatorii pot vedea artefacte din neo-eneolitic, epoca greaca (epoca fierului), epoca romana timpurie, crestinism- epoca romana bizantina, descoperite în zona Cernavodă, Rasova, Cochirleni, Sucidava, Capidava s.a.

Muzeul mai deţine şi o colecţie de artă decorativă din secolul al 19-lea, precum şi obiecte care i-au apartinut compozitorului Ioan Dumitru Chirescu, in cinstea caruia, anual, este organizat în localitate, Festivalul international de muzica corala si laica I.D. Chirescu.

Reporter: Roxana Dobre ; Imagine: Cristi Ana