O lună de la primul caz confirmat de coronavirus în România

Acum o lună apărea, în România, primul caz confirmat SARS-CoV-2, la un tânăr de 20 de ani, din județul Gorj.  Iar de atunci s-a dezlănțuit haosul.

Aproape 1000 de îmbolnăviri, iar decesele nu au întârziat să apară, apropiindu-se de 20. Cea mai tânără victimă a coronavirusului, în România, are 52 de ani. Acestui bilanț i se mai adaugă încă opt români care au murit în străinătate, unul în Franța și șapte în Italia. Dacă la început evoluția cazurilor de Covid-19, de la noi din țară, a fost una relativ lentă, în ultimele trei zile situația s-a înrăutățit.

Cei mai mulți bolnavi din România au vârste cuprinse între 40 și 49 de ani, iar din 26 februarie și până acum, mai puțin de 10% dintre bolnavi s-au și vindecat. Conform datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică numărul celor testați a trecut de 14.000 și continuă.

Mai mult, miercuri seara, autoritățile au anunțat că, în curând, va începe testarea întregii populații a Bucureștiului, în cadrul unui proiect-pilot.

În prezent sunt aproape 100.000 de persoane aflate în izolare la domiciliu.

Specialiștii se așteaptă la o înrăutățire a situației, cu un prim vârf pandemic la jumătatea lunii aprilie.

Numărul cazurilor de Covid-19 ar putea trece de 10.000, iar cea mai mare temere este legată de un eventual colaps al sistemului de sănătate, așa cum s-a întâmplat în Italia și Spania.

Redactor: Oana Jărloianu