O invenție semnată de români

Aeromania nu a fost singurul punct de atracție al Aeroportului de Tuzla în acest sfîrșit de săptămînă. Prima drona romaneasca a fost testata in premiera  aici. Aparatul de zbor a survolat litoralul romanesc timp de mai bine de o ora, iar proiectantii si constructorii lui au fost multumiti de croaziera.

Atat drona, botezata “Hirrus”, cât si statia de control de la sol, mecanismul de orientare a antenelor si rampa de lansare au fost proiectate si construite in intregime de o echipa de specialisti romani , dar și studenti de la Politehnica. Aeronava poate sa atinga 130 km/h in zbor, se ridica la 3 kilometri in aer si poate sta in zbor neintrerupt timp de 3 ore.

Drona romaneasca decoleaza ajutata de o catapulta care-i imprima o viteza initala de 70 km/h. Ia inaltime rapid apoi, poate zbura singura, iar pilotul sa ia man de pe manşă.

Drona romaneasca este un aparat de zbor usor adaptabil pentru diferite misiuni, care livreaza informatii relevante, precise si corect localizate, in timp real. De exemplu, informatiile livrate cu ajutorul senzorilor optici pot fi folosite pentru evaluarea potentialului de inundatii dintr-un bazin hidrologic.

La demonstratie au asistat mai multi experti in aviatica, invitati din mai multe tari. Cu totii au ramas placut impresionati.

Autonomia de zbor, timpul scurt de lansare si costurile scazute de operare recomanda drona pentru culegerea de date despre starea recoltelor, monitorizarea daunatorilor, dar și pentru realizarea de harti detaliate si monitorizarea activitatii pe suprafete mari de teren. De asemenea, aparatul de zbor poate sustine activitatile de cautare a persoanelor izolate in situatii de urgenta.

Redactor: Andreea Barbu