O Europă mai puternică, răspunsul la coronacriză

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că pandemia de covid-19 cu care se confruntă Uniunea Europeană este cea mai grea provocare din istoria sa.

Lidera conservatoare germană a apreciat, în cursul unei conferinţe de presă la Berlin, că răspunsul la această criză nu poate fi decât o Europă mai puternică şi o Europă care funcţionează bine.

”Ne aflăm în faţa unei mari provocări pentru sănătatea populaţiei noastre. De aceea este în interesul tuturor şi de asemenea în interesul Germaniei ca Europa să iasă puternică din această încercare.”, a precizat Angela Merkel.

Cancelarul german a menţionat că în diferite grade toate ţările au fost lovite de pandemie, Italia şi Spania înregistrând cel mai mare număr de morţi din cadrul Blocului Comunitar.
Aceste afirmaţii survin în ajunul unei reuniuni importante a miniştrilor europeni de Finanţe, consacrată instrumentelor economice şi financiare care urmează să fie puse în aplicare pentru a susţine economiile dur afectate de pandemie.
Merkel, care a ieşit săptămâna trecută din autoizolare, a pledat ca Europa să devină mai ”suverană” în producţia de măşti sanitare, în timp ce cererea la aceste produse în combaterea COVID-19 a devenit o concurenţă mondială dură.

”Deşi această piaţă se află în prezent în Asia, este important să învăţăm din această pandemie că avem nevoie şi de o anumită suveranitate, sau cel puţin de un pilon pentru a realiza propria producţie. Această producţie ar putea fi organizată în Germania, dar vom încerca şi în toată Europa.”, a menţionat Angela Merkel.

Cancelarul a respins din nou cu fermitate în această etapă orice slăbire a măsurilor restrictive impuse în ţară, unde a început Săptămâna Mare, înainte de sărbătorile de Paşte, ocazie cu care, în mod tradiţional, mulţi germani merg la mare sau în alte locuri din ţară.

Angela Merkel a menţionat, de asemenea, că o relaxare ar urma să se realizeze doar în etape.

Germania nu a decretat o izolare strictă precum Franţa sau Italia, dar toate şcolile şi majoritatea magazinelor sunt închise. Se recomandă lucrul de la domiciliu atunci când este posibil, iar întâlnirile cu mai mult de două persoane în spaţiul public sunt interzise. Toate aceste măsuri sunt în vigoare cel puţin până la 19 aprilie.

Redactor: Mihaela Țânțaru