O bătrână din Medgidia a apelat la serviciile de asistenţă socială

Alexandrina Mircea, o doamnă de 74 de ani din Medgidia, a apelat de curând la serviciile de asistenţă socială pentru că nu mai făcea faţă cheltuielilor. Trăieşte cu cartofi, fasole şi pâine. Şi are nevoie de un munte de medicamente ca să-şi uşureze durerile pe care bătrâneţea le aduce.

De 20 de ani suferă de inimă. Ia medicamente de când avea 54 de ani. Odată cu bătrâneţea, problemele de sănătate s-au agravat. Pe lună scoate din buzunar aproximativ 100 de lei pentru tratamente. Din pensie nu-i mai rămâne mare lucru. Doar 430 de lei.

După ce-şi plăteşte cheltuielile lunare, apă, lumină, gunoi, cablu TV, femeii îi rămân mai puţin de 300 de lei ca să se descurce cu mâncarea. Dna Alexandrina are un băiat la casa lui, dar e îngropat în datorii. Are şi doi nepoţi, dar sunt plecaţi la Bucureşti şi, după ce şi-au terminat studiile, au rămas în capitală să muncească, plătesc chirie şi nu o pot ajuta. Cele cinci surori mai mici îi mai sar în ajutor cu haine, încălţăminte şi de-ale gurii.

Pentru că trăieşte singură, în apropiere de cartierul Ali Baba din Medgidia, bătrâna are şi un câine. Azorel îi păzeşte curtea de hoţi. Acum doi ani a fost prădată şi tâlharii i-au luat până şi varza murată din butoi. Nici vecinii n-au fost mai miloşi. Profitând de faptul că este bătrână şi singură i-au încălcat teritoriul şi au construit pe proprietatea ei.

Este o vorbă din popor care spune că dacă nu ai bătrâni, să-ţi cumperi. În România însă, viaţa la vârsta a treia este greu de îndurat.

Reporter: Zully Mustafa ; Imagine: Valentin Tutu