O analiză efectuată la timp poate salva viața

În sistemul public de sănătate sunt decontate integral câteva sute de analize de care pacientii pot  beneficia în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Homoleucograma, glicemia, sumarul de urină sau colesterolul sunt analize pe care fiecare dintre noi ar trebui să le efectueze la început de an, spun specialiştii. Deși cu un bilet de trimitere de la medicii de familie aceste analize sunt gratuite, cernavodenii nu se înghesuie la cabinetele doctorilor din oraș pentru a le solicita. Cei care însă își verfică anul sănătatea prin efectuarea analizelor de rutină sunt bolnavii cronici.

Deși sunt conștienți de importanța pe care o are o analiză efectuată la timp în vederea depistării unor eventuale boli, cernavodenii recunosc că nu își verifică starea de sănătate pe cât de des ar trebui.

În funcţie de situaţie, analizele se pot repeta de mai multe ori pe an. Acestea au rolul de a monitoriza starea de sanatate a pacietilor si de a descoperi rapid problemele medicale cu care acestia se  confrunta.

Reporter: Roxana Oprea ; Imagine: Valentin Babusca