Numarul mediu al pensionarilor din tara noastra a scazut

Numărul mediu de pensionari în primul trimestru din acest an a fost de 5,433 de milioane, în scădere cu 22.000 faţă de ultimul trimestru din 2012, iar pensia medie a fost 795 de lei, mai mare cu 1,1% faţă de trimestrul patru al anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Vârstnicii Medgidiei sunt dezamăgiţi total de pensiile mici pe care le au şi le consideră insuficiente chiar şi pentru un trai decent.

Am întâlnit şi o doamnă relativ mulţumită de banii pe care îi primeşte de la stat lună de lună, aceasta având o pensie mai mare decât a pensionarilor de rând, deoarece a lucrat în Armată.

O altă doamnă ne-a mărturisit că pensia ei nu depăşeşte 800 de lei.

Pensia medie în România se situează printre cele mai mici din Europa, la un nivel de numai 160 de euro. Cel mai bine la acest capitol stă Luxemburgul, unde pensia medie ajunge la 3.000 de euro. Adică de aproape 20 de ori mai mare decât a unui pensionar din ţara noastră. Şi în Italia, Franţa şi Spania, bătrânii au pensii mai bune ca la noi. Pensia din aceste ţări este de aproximativ cinci ori mai mare decât în România.

Reporter: Simina Lupu ; Imagine: Valentin Cerbanescu