Numarul fetelor care raman insarcinate la varste fragede este in crestere

Cele mai multe situatii se petrec atunci cand minorele ajung victime ale unor abuzuri sexuale. Specialistii spun ca astfel de situații dramatice lasă urme adânci în sufletele tinerelor mame, care sunt expuse și la riscuri din punct de vedere al sănătății, întrucât corpul lor nu este suficient dezvoltat pentru a păstra o sarcină.

Fiecare poveste despre o fetiţă însărcinată sau una despre o fetiță care a fost violată confirmă faptul că România are o problemă nerezolvată care a luat proporţii. Însă când cei doi factori se reunesc, consecințele sunt cu atât mai devastatoare.

Țara noastră ocupă primul loc în Europa la capitolul nașteri sub 20 de ani. Pentru că organismul mamei nu este dezvoltat cum trebuie, fătul riscă să se nască cu malformații, cu o greutate scăzută sau cu posibilitatea să aibă o adaptare socială foarte dificilă sau cu o șansă mai mare de afectări phiso-emoționale.

Deși violul este considerat unul dintre cele mai grave păcate, reprezentanții Bisericii spun că păcatul îl reprezintă doar fapta în sine și nu consecințele acesteia.

România nu este singura ţară care se confruntă cu creşterea numărului de fete care rămân însărcinate înainte de majorat. Însă alte ţări au deja vechime în aplicarea unor programe naţionale prin care tinerii au acces la educaţia sexuală.

Reporter: Andreea Iliescu ; Imagine: Sorin Hulubei