Nu vor fi înghețate salariile

Neînțelegeri între opoziție și actuala guvernare în legătură cu documentul trimis către Comisia Europeană care prevede o posibilă îngețare a salariilor bugetarilor de anul viitor. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spune că este o variantă de lucru îngheţarea salariilor din 2019, aşa cum reiese din documentul prezentat de Florin Cîţu, dar asta ar presupune inclusiv aplicarea mai rapidă a Legii Salarizării, adică în 2020, nu până în 2022.

Ministrul  de Finanțe, Eugen Teodorovici a dat asigurări că în sistemul bugetar se va aplica, începând de anul viitor, creşterea de 25% prevăzută în Legea salarizării. Acesta infirmă  o îngheţare a salariilor conform documentului transmis Comisiei Europene.

“A fost o discuţie la nivelul Guvernului şi mesajul este foarte clar: se merge începând de anul viitor pe ceea ce înseamnă Legea 152, Legea salarizării, adică se va merge pe creşterea pe care am promis-o în programul de guvernare. Anul viitor mergem pe Legea salarizării care are o creştere, cam 25%, dacă nu ma înşel”, a declarat ministrul.

Reacţia lui Teodorovici vine după ce senatorul PNL Florin Cîţu a postat pe o pagină de socializare faptul că, Executivul introduce măsuri de austeritate din 2019 conform unui document transmis Comisiei Europene.

De asemenea, Teodorovici a declarat că este un scenariu aplicarea legii salarizării integral până în 2020 acuzându-l pe Florin Cîțu de intoxicarea opiniei publice.

„E intoxicarea opiniei publice. De când este senator, Florin Cîţu asta a făcut. De asta a fost dat afară din sistemul bancar. Face o confuzie în ce spune şi ce gândeşte. Spune că România răspunde CE în reducerea cheltuielilor publice. Trebuie spus că nu e criza la nivelul bugetului, nici la nivelul aplicării legii pensiilor sau salarizării. Oricât e de mare impactul, PSD şi-a respectat promisiunile. Documentul vorbeşte despre o astfel de abordare şi vă spun calculele: legea salarizării are aplicabilitate până în 2022. M-aţi auzit spunând că aş aplica legea într-un termen scurt. Ca legea salarizării să fie aplicată integral până în 2020. E un scenariu propus în acest sens Comisiei Europene, a declarat Ministrul de Finanțe.

Ulterior, Teodorovici, a spus, în cadrul unei emisiuni televizate, că documentul privind o posibilă îngheţare a salariilor bugetarilor, prezentat de opoziție, este unul public, trimis Comisiei Europene. Acesta reprezintă o posibilă variantă. El a precizat, totodată, că există şi o propunere de aplicare a legii salarizării până în anul 2020, în loc de 2022.

De asemenea, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat pe 20 octombrie, pe pagina sa de Facebook, că după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, ministerul lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani.

Redactor: Oana Jărloianu