”NU” pentru un Brexit fără acord

Controversele de la Londra pe tema Brexit-ului riscă să arunce cea de-a cincea economie a lumii într-o criză tumultoasă. Pentru evitarea escaladării tensiunilor, șefa Executivului de la Londra a propus astăzi cabinetului său să excludă o retragere fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Cu numai o lună înaintea datei limită prevăzute pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, luminița de la capătul tunelului pentru dosarul Brexit-ului este departe de a fi văzută. În momentul de față,  măsura retragerii fără acord din Blocul Comunitar, propusă de Theresa May, nu este pe placul multor parlamentari britanici și câtorva membrii ai guvernului său care au amenințat cu demisia. Șefa Executivului de la Londra a amenințat cu o ieșire dură și dezordonată, nebazată pe avantajele unui tratat cu Uniunea Europeană, pentru a obține concesii din partea Bruxelles-ului. Inițiativa premierului britanic a survenit în replică la votul de blam din ianuarie dat de parlamentul britanic acordului negociat de ea cu liderii Blocului Comunitar. Pentru a evita o adevărată revoltă în Camera Comunelor de la Londra și demisia unor miniștri din guvernul său, Theresa May a propus în mod oficial cabinetului excluderea unui Brexit fără acord.

“Premierul Theresa May a intrat într-o situaţie contracronometru într-un mod lipsit de inteligenţă, în încercarea de a-i forţa pe deputaţi să aleagă între acordul său eşuat şi ieşirea din UE fără acord. Nu putem accepta şi nu vom accepta.”, a declarat liderul principalului partid de opoziție, laburistul Jeremy Corbyn.

Măsura decisă de premierul britanic va oferi oportunitatea unei tergiversări de săptâmâni sau chiar luni a retragerii fără tratat a Regatului Unit din Uniunea Europeană, dincolo de data Brexitului stabilită pentru 29 martie 2019.

Șefa Executivului de la Londra are în vedere o amânare de două luni pentru ieșirea Marii Britanii din Blocul Comunitar în cazul în care nu se va încheia un acord cu Bruxelles-ul până în data de 12 martie.

Redactor: Mihaela Țânțaru