Noul Cod Penal ar putea scăpa de puşcărie vreo 400 de deţinuţi

Noul Cod Penal a intrat deja în vigoare. În România trăiesc 19 milioane de persoane, conform Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, iar dintre acestea 33.226 sunt private de libertate, încarcerate în 33 de penitenciare.

Noul Cod de procedură penală prevede micşorarea drastică a unor pedepse. Spre exemplu furtul şi înşelăciunea care, până acum, erau pedepsite cu maximum 12 ani, vor fi încadrate acum până la trei ani de închisoare. Pedeapsa pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave scade pentru cei găsiţi vinovaţi de la 20 de ani la o pedeapsă între 1 şi 5 ani. Prin urmare, cei care acum sunt condamnaţi la peste maximum prevăzut de noua lege pentru astfel de fapte vor fi liberi printr-o simplă cerere către instanţa de judecată întocmită de comisii speciale din fiecare penitenciar. Nu face excepţie nici penitenciarul Poarta Albă, acolo unde

angajaţii au lucrat în ultima lună la foc automat.

Noi am avut comisii. S-au analizat toate dosarele şi am făcut sesizări la instanţă pentru persoanele care se încadrează în noile reglementări. Am depus documentele care le cerea Judecătoria şi Tribunalul şi urmează să analizeze. Nu se va desfăşura totul într-o zi. Noi avem oameni la muncă, să putem să aplicăm imediat tot ce vine de la instanţă vizavi de punerea în libertate, a declarat, Gelu Dănuţ Dincă, directorul Penitenciarului Poarta Albă.

Penitenciarul Poarta Albă găzduieşte în acest moment 1460 de suflete, însă numai 20 dinte deţinuţi ar putea beneficia de noile prevederi.

Unii sunt încadraţi să plece, iar la alţii li se va micşora pedeapsa. Instanţa hotărăşte. Nu sunt mulţi cei care se vor libera. Estimativ sunt vreo 20. Un procent destul de mic. Sunt mai multe condiţii, iar una este să nu fie recidivist, a mai declarat şeful penitenciarului constănţean.

Tot din acest an deţinuţii pot fi arestaţi la domiciliu. Angajaţii unităţii penitenciare aşteaptă astăzi primele decizii ale instanţelor de judecată, iar în cazul unor decizii de eliberare, acestea vor fi puse în aplicare imediat.

Redactor: Paul Alexe