Noul Cod al Insolventei a fost aprobat de catre Guvern saptamana aceasta

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini considera ca Noul Cod al insolvenţei, aprobat miercuri de Guvern, limitează foarte mult insolvenţele trucate prin scurtarea perioadei de reorganizare de la 3 ani la un an.

Tot Maria Grapini spune ca : „După noul Cod al insolvenţei se evită insolvenţele trucate, nu toate, dar nu vor mai fi în aceeaşi măsură. Cu anumite trucuri insolvenţa dura şi mai mult de trei ani. Când este declarată insolvenţa nu se mai plătesc nici datoriile istorice nici cele curente, ori să ţii trei ani în blocaj o societate care nu plăteşte nici energia, nicio taxă, nici CAS este de nesuportat pentru o economie si nu există precedent în lume’.
Ministrul a mai spus că noul Cod se aplică în premieră şi societăţilor cu capital de stat şi regiilor, pentru că trebuie să existe presiune pe eficientizarea acestora.Conform datelor prezentate de Grapini, în primele 6 luni din acest an, au fost închise în România circa 97.000 de firme, pentru care insolvenţa începuse cu 3 ani sau mai mulţi în urmă. Ea a afirmat că şi în anii 2014 – 2015 vor mai fi închise firme intrate în insolvenţă chiar în anii 2008 -2009.

Este important să sporească încrederea celor care doresc să investească, din România şi din afara României, în mediul de afaceri din România. Pentru acest lucru trebuie lucrat mult la credibilizarea şi credibilitatea instituţiilor publice. În situaţia în care avem multe arierate şi între privat şi privat şi între privat şi stat, încrederea în mediul de afaceri din partea investitorilor străini şi din partea unui tânăr care doreşte să pornească o afacere nu este la cote foarte înalte.