Noua politica de confidentialitate Google si cum iti poti sterge istoricul de pe net [VIDEO]

Daca sunteti un utilizator frecvent al serviciilor de internet, nu credem ca exista zi in care sa nu folositi serviciile Gigantului Google. Probabil va intrebati de ce ii spunem gigant, iar raspunsul simplu este ca folosim extrem de des multe din site-urile lor. Fie ca e vorba de motorul de cautare, fie ca e vorba de mail, sau vizionarea unui clip pe youtube, zilnic milioane de utilizatori de internet folosesc Google.

Google a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie ca va consolida cele peste 60 de politici de confidentialitate ale serviciilor sale intr-o singura astfel de politica.

Politica unica de confidentialitate va fi activata incepand cu luna martie. De la aceasta data, va exista o singura modalitate prin care utilizatorii serviciilor Google vor accepta sau nu politica de confidentalitate.

Oficialii Google au insistat ca noua politica simplifica lucrurile, dar reprezentantii diverselor categorii de utilizatori au protestat. In cazul in care noua politica de confidentialitate nu este acceptata, utilizatorul nu va mai putea folosi niciun serviciu Google.

In cazul in care utilizatorul accepta noua politica de confidentialitate a Google isi asuma faptul ca gigantul motor de cautare va avea acces la datele sale confidentiale prin intermediul tuturor serviciilor, chiar daca utilizatorul nu foloseste decat unul dintre ele, sa zicem Gmail.

“Noua politica de confidentialitate a Google este inacceptabila din mai multe motive”, au scris un grup de avocat ce au inmanat o scrisoare de protest directorului executive al Google, Larry Page.

“La un nivel fundamental, politica pare a invada intimitatea consumatorului prin dispunerea datelor confidentiale in mod automat in toate serviciile si produsele Google”.

Consumatorii, au mai scris avocatii, nu au de ales daca doresc sa-si pastreze istoricul navigarii pe Internet in mod separat de e-mail-uri. Acest lucru inseamna o “invadare a intimitatii” care va fi “prea scumpa pentru multi utilizatori”.

De aceasta invadare a intimitatii nu vor scapa nici utilizatorii de smartphone-uri cu sistem de operare Android, care cumuleaza aproape 50% din piata de smartphone-uri din Statele Unite. Pentru acesti consumatori, evitarea politicii Google inseamna pur si simplu cumpararea unui telefon care, deodata, devine prea scump.

Potrivit specialistilor, noua politica de confidentialitate a Google ii face pe utilizatori vulnerabili in fata furtului de identitate, mai ales daca schimbul de informatii va avea loc si intre aplicatiile pentru telefonul mobil.

Ce informatii colecteaza Google

Potrivit noii politici de confidentialitate, Google colecteaza de la informatii de baza, cum ar fi limba pe care o vorbiti, pana la date mai complexe, cum ar fi anunturile pe care le veti considera cele mai utile sau persoanele cu care aveti o relatie de prietenie in mediul online.

La crearea unui cont nou Google, utilizatorului i se solicita informatii cu caracter personal, cum ar fi numele, adresa de e-mail, numarul de telefon sau de carte de credit.

In functie de modul in care utilizatorul navigheaza pe Internet sau in functie de tipul de calculator pe care il foloseste utilizatorul, Google poate obtine informatii despre modelul de hardware, versiunea sistemului de operare, identificatorii unici ai dispozitivului si informatii despre reteaua mobila, inclusiv numarul de telefon.
Va prezentam azi un tutorial despre cum poate fi sters istoricul cautatorilor pe Google inainte ca noua politica de confidentialitate a companiei sa intre in vigoare.
Istoria de navigare Google va fi integrata in baza de date cu restul de servicii Google de la 1 martie, odata cu schimbarea politicii de confidentialitate a motorului de cautare. Utilizatorii care sterg acum istoria de navigare, pot impiedica Google sa adune toate informatiile folosite pentru afisarea reclamelor bazate pe analiza datelor personale.


Pentru a sterge istoria de navigare, este necesara accesarea linkului Google.com/History si alegerea optiunii “Remove all Web History”, urmata de confirmarea prin “OK”.
Stergerea istoriei de navigare este insotita de dezactivarea ei (“pause”), iar astfel Google face anonime, dupa 18 luni, o mare parte din informatiile adunate despre utilizatori. Cei care nu dezactiveaza istoria de navigare permit Google pastrarea datelor pe termen nedeterminat