Noua lege israeliană complică divizarea Ierusalimului

Un proiect de lege, care urmărește să îngreuneze trecerea sub controlul palestinian a unor zone din Ierusalim, în cadrul unui eventual acord de pace, a fost aprobat de Parlamentul israelian. Legea a fost propusă de către un deputat al partidului naționalist religios ”Căminul Evreiesc”.

Knessetul sau Parlamentul israelian a adoptat, un proiect de lege, prin care se dorește ca procesul de cedare către palestinieni a unor zone din Ierusalim să fie cât mai anevoios, în cazul unui acord de pace. Propunerea legislativă îi aparține unei deputate a partidului naționalist religios ”Căminul Evreiesc” și a fost aprobată cu un număr de 64 voturi ”pentru” și 51 ”împotrivă”.

Textul de lege prevede necesitatea votului a două treimi dintre deputați pentru a fi aprobată trecerea sub suveranitatea palestiniană a unor părți din Ierusalim. Documentul aprobat de legislativul unicameral al statului Israel este un nou obstacol în direcția soluționării conflictului israeliano-palestinian prin crearea a două state. Acest demers vine la mai puțin de o lună după decizia liderului de la Casa Albă de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.

Problema Ierusalimului este una dintre cele mai delicate din conflictul israeliano-palestinian, întrucât Orașul Sfânt este considerat în întregime de evrei ca fiind capitala lor. Pe de altă parte, palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să devină capitala statului la care ei aspiră.

Anexarea de către Israel a Ierusalimului de Est nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Redactor: Mihaela Țânțaru