Nou episod în criza migranților

Italia este din nou în centrul atenției. De această dată are loc un alt episod legat de criza imigranților care sosesc în Uniunea Europeană. Comisia Europeană a acordat Italiei un ajutor financiar în valoare de 9 milioane de euro.

Între Italia și Malta are loc un scandal diplomatic în privința vasului care aparține Gărzii de Coastă italiene ce are la bord 177 de imigranți. În ultimele zile, cele două țări au avut un schimb de replici purtat pe rețelele de socializare despre locul în care ar trebui să acosteze nava. Italia cere ca Malta să fie sancționată pentru că nu dorește să primească migranții și Uniunea Europeană să intervină în rezolvarea situației.

Migranții au fost examinați și intervievați, însă ei trebuie să părăsească nava pentru că au nevoie de îngrijiri medicale. Italia nu dorește să mai fie tabăra de refugiați a Europei și reclamă faptul că unele țări europene nu și-au dus la bun sfârșit responsabilitățile în privința migranților.

Răspunsul Uniunii Europene a fost făcut prin intermediul Comisiei, acordând 9 milioane de euro Italiei pentru ca aceasta să facă investiții.  Banii vor fi folosiți la îmbunătățirea accesului la asistența medicală în facilitățile de primire pentru solicitanții de azil și beneficiarii protecției internaționale. Asistența financiară va ajunge la peste 42.000 de persoane din regiunile Emilia-Romagna, Lazio, Liguria, Toscana și Sicilia. O atenție deosebită va fi acordată persoanelor vulnerabile, inclusiv femeilor și copiilor.

“Italia a fost supusă unor presiuni deosebite în ultimii ani, iar Comisia va sprijini întotdeauna eforturile italiene în ceea ce privește gestionarea migrației și acordarea de adăpost celor care au nevoie de protecție. Finanțarea va contribui la soluționarea nevoilor de asistență medicală de bază și va asigura accesul adecvat la serviciile medicale atunci când este necesar. Comisia va continua să susțină toate statele membre presate de această problemă, continuând să depună eforturi pentru găsirea soluțiilor sustenabile.”, a declarat Dimitris Avramopoulos, Comisar pentru Migrație, Afaceri interne și Cetățenie

Comisia a mobilizat peste 200 de milioane de euro destinate asistenței de urgență pentru a sprijini gestionarea migrației în Italia. Finanțarea pentru situații de urgență se ridică în total la 653,7 milioane de euro. Banii au fost alocați pentru Italia în cadrul Fondului pentru azil, migrație și integrare.

Redactor: Denisa Albu