Nominalizat pentru premiul Stirling

Este vorba despre stadionul olimpic pentru Jocurile Olimpice de la Londra, care  se află pe lista nominalizărilor pentru Premiul de arhitectură Stirling. Institutul Regal Britanic al Arhitecților a anunțat că distincția va fi decernată anul aceste pe 13 octombrie.

Construcția impresionantă a stadionului olimpic din Londra i-ar putea aduce, în afară de faima de care se bucură deja, și premiul pentru arhitectură Stirling. Arena, cu o capacitate de 80.000 locuri, a fost concepută pentru a fi “cât mai durabil posibil în acest moment”. Cantităţile de oţel şi beton au fost reduse la maximum, ceea ce face din el stadionul cel mai uşor din lume, fiind, de asemenea, astfel proiectat pentru a fi reutilizat, chiar mutat într-un alt loc, sau pentru ca mărimea sa să poată fi redusă, potrivit nevoilor.

Stadionul, care va găzdui concursul de atletism, ca şi ceremoniile de deschidere şi de închidere, contrastează cu gigantismul “Cuibului de pasăre”, al Jocurilor de la Beijing, prin concepţia sa sobră. Cu un cost de 486 milioane de lire sterline (760 milioane de dolari, 600 milioane de euro), el este modulabil, pentru a putea fi reutilizat şi cu 25.000 spectatori.

Premiul, în valoare de 20.000 de lire sterline, va merge la unul din cele 6 proiecte vizate, care sunt: Galeria Hepwortz Wakefield, în Yorkshire, nordul Angliei, teatrul liric de la Belfast, centrul medical Maggie’s Center Glasgow, galeria de artă New Court, care va adăposti colecţia băncii Rothschild la Londra şi, în fine, laboratorul ştiinţific Sainsburg, la Cambridge.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Doina Sirbu