Noile descoperiri arheologice la Constanța

Cetatea Tomis rămâne mereu surprizătoare. O echipă de arheologii ai  Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa au scos la suprafaţă noi ruine din perioada romană.

Noile descoperiri arheologice la Constanța. Ele datează din perioada romană, secolele II și III și au fost scoase la iveală chiar în zona peninsulară a orașului. Specialiştii au descoperit pavajul unei străzi vechi, realizat din blocuri masive de calcar. O parte din ruine arată prezenţa unui corp de clădire, în care, este posibil să fi funcţionat un atelier, deoarece în acest loc au fost găsite urmele a câteva cuptoare.

Orientarea clădirilor şi a străzii parţial decopertate oferă noi informaţii cu privire la trama stradală şi, implicit, la urbanismul Tomisului din perioada romană. De asemenea, coroborarea datelor obţinute în urma acestei săpături cu altele provenind din cercetări desfăşurate anterior în apropiere, indică posibilitatea ca măcar această parte a oraşului antic să fi fost amenajată în terase. Oricum, aceste noi descoperiri arheologice au reprezentat pentru noi o interesantă incursiune într-un cartier popular din Tomisul de acum XIX secole”, a declarat Octavian Mitroi, arheolog.

Descoperiri din perioada romană au fost făcute și în zona Arhiepiscopiei Tomisului, acestea urmând a fi aduse în atenția publicului în perioada următoare.

Redactor: Sondra Sandu