Noi terapii în tratamentul cancerului

Imunoterapia reprezintă cea mai nouă terapie pentru cancer, însă din păcate pacienții români nu au acces gratuit la multe dintre medicamentele imuno-oncologice.

Se întrevăd speranțe noi odată cu intrarea pe piața medicală românească a noi molecule de tratament, pe care bolnavii de cancer le așteapă ca să înlocuiască vechile terapii agresive, cum este chimioterapia. Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă și promițătoare inovație în lupta împotriva cancerului, la nivel mondial. În viitorul apropiat, specialiștii se așteaptă ca imunoterapia oncologică să ocupe un rol principal și de sine stătător în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia și terapiile țintite vor rămâne în plan secundar.

Imnunoterapia este “vedeta” zilelor noastre, depășind granița revistelor medicale de specialitate. Ea oferă bolnavilor de cancer speranța unei rate mai bune de supraviețuire, comparativ cu terapiile clasice, și o calitate a vieții mai bună. O nouă imunoterapie, este decontată, din luna mai a acestui an, pentru pacienții români care suferă de melanom, iar din noiembrie, și pentru cei cu cancer pulmonar și renal, un moment important în ceea ce privește accesul pacienților la imunoterapie.

Luna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului pentru cancer pulmonar și cancer renal, ceea ce dă undă liberă medicilor să prescrie imunoterapia pacienților respectivi, care vor beneficia de aceasta gratuit, în premieră națională.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: George Dima