Noi taxe şi impozite

Guvernul intenţionează ca la sfârşitul anului să reducă TVA-ul şi o parte din taxe şi accize. Numai că aceste reduceri vor însemna goluri la buget care trebuie acoperite din alte părţi, prin introducerea unor noi impozite sau majorarea celor existente. Astfel, românii care au afaceri în apartamente sau în case pentru locuit vor plăti impozite de aproape 20 de ori mai mari. În acest moment ei plătesc impozitul la o valoare pe care o plăteşte orice cetăţean care are reşedinţa într-un imobil. Mai mult decât atât, cei care locuiesc în spaţiile în care au şi afaceri trebuie să îşi delimiteze în mod clar aceste zone şi vor fi nevoiţi să plătească impozite separate. Toate oraşele sunt pline de spaţii comerciale care funcţionează de cele mai multe ori la parterul blocurilor: de la case de amanet, frizerii până la cabinete medicale. Toţi patronii vor fi nevoiţi să se supună noilor reglementări. De asemenea, impozite mai mari vor plăti şi cei care locuiesc la casă.

Conform noului cod fiscal proprietarii vor fi nevoiţi să plătească impozit şi pe terenul pe care este construită casa. Astfel dacă terenul din curte are suprafaţa de 200 de metri pătraţi, iar casa este construită pe 100 de metri pătraţi, proprietarul va plăti impozit pe suprafaţa totală de 300 de metri pătraţi. Cei afectaţi nu sunt de acord cu această decizie.

Prin noua măsură, Executivul se aşteaptă pentru anul viitor la recuperarea unor sume totale de 6,4 miliarde de lei, după scăderea TVA-ului şi eliminarea unor accize plănuite pentru sfârşitul anului.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Andrei Lungu