Noi reguli pentru ora de religie

Mai puţin de 10% dintre elevii constănţeni au ales să nu frecventeze ora de religie. În acest caz, scolile trebuie să găsească variante pentru ca aceştia să îşi acopere timpul cu o altă activitate. Totuşi, în baza unei solicitări, ei pot participa la ora de religie în calitate de „audienţi“, dar fără să primească note.

După ample dezbateri, noul an şcolar a început cu ora de religie inclusă în orarul elevilor. La nivelul judeţului Constanţa, 93,8% dintre elevi au optat pentru frecventarea acestui curs. Recent ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a semnat ordinul prin care aprobă Metodologia de organizare a predării Religiei în învăţământul preuniversitar.

„Fiecare şcoală va decide în cadrul Consiliului de Administraţie prezidat de directorul unităţii de învăţământ ce se va întâmpla cu elevii care nu doresc să facă ora de religie“, a declarat inspectorul şcolar de specialitate religie şi minoritate romă, prof. Daniela Stan.

Fiecare şcoală acţionează după propriile reguli. Astfel, dacă la nivel de şcoală se decide ca respectivii elevi să îşi petreacă timpul în sala de lectură sau să poată absenta din şcoală, este doar decizia conducerii.

„Unităţile de învăţământ stabilesc prin propriul regulament activităţile pe care aceştia le pot desfăşura, spaţiile în care îşi desfăşoară activităţile, precum şi responsabilităţile privind asigurarea supravegherii şi siguranţei elevilor, în perioada în care ceilalţi elevi ai clasei participă la ora de religie“, se precizează în actul normativ.

La unitățile de învățământ din Medgidia noile modificări nu au creat probleme.

Redactor: Anamaria Stoica