Noi reglementări în sistemul bancar

Anul 2019 vine cu modificări în sistemul bancar la capitolul credite. Din prima zi a anului a intrat în vigoare Regulamentul Băncii Naţionale a României care a modificat şi completat unele condiţii de creditare, atât pentru cele de consum și ipotecare cât și pentru achiziționarea primei locuințe.

Pentru creditele de consum şi ipotecare, gradul de îndatorare al românilor este din acest an, de cel mult 40% din venitul net pentru cele în lei şi 20% pentru valută, atât pentru împrumuturile accesate de la bănci, cât şi de la IFN-uri.

Excepţie face achiziţionarea primei locuinţe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu cinci puncte procentuale mai ridicată, respectiv 45% şi 25%. Anterior, gradul de îndatorare nu era limitat. Media pieţei era de 55-60%, dar putea ajunge şi la 80%.

Altă excepţie de la noile limite de îndatorare vor fi aplicate pentru: creditele de consum şi imobiliare nou-acordate în fiecare trimestru. Acestea se vor acorda în limita a maximum 15% din volumul creditelor de consum, respectiv imobiliare acordate de bănci şi IFN-uri, în trimestrul anterior. Această excepţie nu se aplică în cazul creditelor a căror valoare depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 250.000 de euro.

„Băncile şi IFN-urile pot utiliza excepţia menţionată numai pentru debitori pentru care pot face dovada, pe baza datelor istorice din portofoliul de creditare propriu, că nivelul suficient al veniturilor de care aceştia dispun asigură premisele pentru administrarea adecvată a riscului de nerambursare la nivelul portofoliului de credite de consum, respectiv al celui de credite pentru investiţii imobiliare, iar un nivel suficient al veniturilor nu poate fi mai mic decât salariul mediu net pe economie. ”, se arată în actul normativ citat

O a treia excepţie sunt refinanţările ce presupun acordarea unui credit suplimentar celui existent.

O altă realitate financiară o reprezintă „taxa pe lăcomie” impusă băncilor de la 1 ianuarie 2019.

Redactor: Oana Jărloianu